Sijainti: Pääsivu

Muuttunut sisältö

Kaikki uusimmat muutokset, uusin ensimmäisenä.
Mavalka tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. maaliskuuta 2015, 10.54
MAVALKA är en kartläggning som görs individuellt för att utreda barnets färdigheter i matematik. Resultaten av kartläggningen ger en utgångspunkt för planeringen av matematikundervisningen både individuellt och i grupp.
Kvalitativ bedömning tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. maaliskuuta 2015, 10.54
Kvalitativ bedömning innebär fortlöpande insamling av information om barnets inlärning och utveckling. Med kvalitativ bedömning strävar man till att komplettera den kvantitativa bedömningen, som t.ex. information som erhålls från olika slags test och prov.
Bedömning av färdigheterna i årskurs 2 tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
 
Bedömning av färdigheterna i årskurs 1 tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
 
Bedömning av färdigheterna i förskolan tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
I förskolan innehåller spel och lekar många situationer där matematiska färdigheter övas och används. För ett förskolebarn med svårigheter i matematik kan de ändå bli en stötesten. Barn har mycket olika inlärningserfarenheter i matematik. En del barn har redan hemma eller i daghemmet övat mycket på matematikrelaterade färdigheter, medan andra inte nödvändigtvis övat alls. Det är därför viktigt att speciellt med förskolebarn inte bara tänka på barnets färdigheter för tillfället, utan också fundera på ifall barnet kan lära sig då färdigheten övas.
Bedömning av färdigheterna i olika årskurser tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
Den här delen presenterar medel för bedömning av utvecklingsmässigt viktiga färdigheter från förskolan till årskurs 2 i grundskolan.
Bedömning av grundfärdigheterna tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
Matematiska färdigheter hos barn i förskola och i årskurs 1 och 2 varierar väldigt mycket. Ofta är det svårt att veta när barnets utveckling avviker från den normala utvecklingen. Då man bedömer barnets grundfärdigheter är det bra att både observera och använda olika bedömningsmaterial för identifiering av stödbehov och för vidare uppföljning av lärande och fungerande av stödåtgärder.
Bedömning av färdigheterna i olika årskurser tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
Den här delen presenterar medel för bedömning av utvecklingsmässigt viktiga färdigheter från förskolan till årskurs 2 i grundskolan.
Image Bedömningsprocess tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
 
Bedömning av grundfärdigheterna tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: tiistai 17. maaliskuuta 2015, 11.26
Matematiska färdigheter hos barn i förskola och i årskurs 1 och 2 varierar väldigt mycket. Ofta är det svårt att veta när barnets utveckling avviker från den normala utvecklingen. Då man bedömer barnets grundfärdigheter är det bra att både observera och använda olika bedömningsmaterial för identifiering av stödbehov och för vidare uppföljning av lärande och fungerande av stödåtgärder.
Utveckling av färdigheterna tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. maaliskuuta 2015, 15.46
Färdigheter i matematik börjar utvecklas redan tidigt. I tidig barndom utvecklas färdigheter i antal, klassificering, jämförelse och andra matematiska begrepp som lägger grunden för lärandet av skolmatematik. Barnens matematiska utveckling är individuellt men det har upptäckts att de tidiga färdigheterna hänger ihop med det som barn lär sig senare. Redan i förskoleåldern är barnens färdighetsskillnader betydande och skillnader ökar under skolgången. Det är viktigt att utveckla och stöda barnens matematiska utveckling redan i ett tidigt skede så att redan i början ska alla barn få en bra grund för lärandet med tanke på senare matematikinlärning.
Stöd för lärande tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. maaliskuuta 2015, 12.37
I den här delen av informationstjänsten beskrivs sådana stödåtgärder i matematik som kan användas i förberedande utbildning och grundutbildning.
Image Tukitoimet runko SV tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. maaliskuuta 2015, 12.34
 
Utvärdering av stödinsatserna tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. maaliskuuta 2015, 12.26
Utvärderingen har två viktiga funktioner, nämligen att hitta de barn som är i behov av stödåtgärder och att utvärdera effektiviteten av stödinsatserna. Då man ger feed-back åt barnet beträffande en uppgift borde man fokusera på lärandeprocessen i sig och inte bara på själva uppgiften.
Planering och förverkligande av stöd för lärande tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. maaliskuuta 2015, 12.20
Då man planerar och förverkligar stöd för lärande för det enskilda barnet finns det många faktorer som är viktiga att ta i beaktande. I figuren nedan beskrivs allmänna faktorer som är viktiga i alla former av stöd och som är bra att läraren tänker på i sitt arbete. Faktorerna är uppdelade i tre delområden: emotionellt stöd, organisering, och innehåll och undervisning. De följande områden och exempel kan verka familjär för många lärare. Dessa områden påverkar även undervisningens kvalitet (Pianta, La Paro, & Hamre: CLASS Classroom assessment scoring system).
Image Tuen suunnittelu ja toteutus_swe tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. maaliskuuta 2015, 11.08
 
Olika undervisningsgrupper tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: torstai 05. maaliskuuta 2015, 16.38
Här presenteras olika undervisningsgrupper: allmänundervisning, smågruppsundervisning och individuell undervisning. Olika grupperingar öppnar för olika möjligheter att arrangera stödåtgärder.
Förverkligande av stöd för lärande tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: torstai 05. maaliskuuta 2015, 16.32
I denna del beskrivs först olika undervisningsgrupper: allmänundervisning, smågruppsundervisning och individuell undervisning. Dessutom tar vi upp grundläggande saker angående planering och implementering av stöd som inverkar på undervisningens kvalitet. Till sist behandlas bedömning av stöd.
Yrkeövergripande samarbete tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: torstai 05. maaliskuuta 2015, 16.23
En förutsättning för högklassigt stöd är ett fungerande yrkesövergripande samarbete. I det yrkesövergripande samarbetet deltar sakkunniga från pedagogiken, socialen och hälsovården, samt vårdnadshavarna. I samråd planeras hur barnets stödåtgärder, innehåll och målsättningar under olika stödperioder ska se ut. Tillsammans kommer man också överens om vem som har ansvar för vilka åtgärder. Med hjälp av konkreta planer är förverkligande och iakttagande av stödet lättare och mer strukturerad.
Stödformer tehnyt jmanninen, viimeksi päivitetty: torstai 05. maaliskuuta 2015, 16.17
Inom förberedande och grundutbildning implementeras från och med 2011 tre olika former av stöd. Olika stödformer är allmänt stöd, intensifierat stöd och som starkaste form, särskilt stöd. I denna del presenteras dokument som är förknippade till övergångarna mellan stödformerna: pedagogisk bedömning, pedagogisk utredning och beslut om särskilt stöd. Dessutom beskrivs elevens plan för lärande och individuella plan (IP). För att identifiera stödbehovet är det viktigt att kontinuerligt följa upp barnets lärande och ge stöd i ett tidigt skede för att motverka större fortgående svårigheter.
 
sivun alkuun