Sijainti: Pääsivu

Muuttunut sisältö

Kaikki uusimmat muutokset, uusin ensimmäisenä.
Glossary definition Äännetietoisuus tehnyt Anne Puolakanaho, viimeksi päivitetty: tiistai 01. heinäkuuta 2008, 18.24
eli fonologinen tietoisuus on kykyä kääntää huomio sanojen merkityksestä sanoissa esiintyviin äänteisiin.Äännetietoisuus on kehittyvä taito. Leikki-ikäinen kykenee yleensä tunnistamaan tavun kokoisen äänne-elementin annetuista sanoista (Esimerkki: Missä sanassa kuuluu ääni /ju/ : talo- juna - keinu). Esikouluikäinen pystyy jo yleensä tunnistamaan äänteen kokoisen elementin annetuista sanoista (Esimerkki: Missä sanassa kuuluu ääni /l/ : talo- juna - keinu). Alkavasta äännetietoisuudesta käytetään myös nimitystä äänteellinen herkkyys (tai fonologinen herkkyys).
Tervetuloa tapaamaan LukiMat-asiantuntijoita Hyvä Alku -messuille 4.-5. 9. 2008 Jyväskylään tehnyt Pirjo Aunio, viimeksi päivitetty: perjantai 27. kesäkuuta 2008, 11.19
 
Glossary definition Morfologia tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: torstai 19. kesäkuuta 2008, 11.04
Morfologialla tarkoitetaan muoto-oppia. Se tutkii morfeemeja eli kielen pienimpiä merkitysyksiköitä. Morfologia voidaan jakaa taivutus- ja sananmuodostusoppiin. Suomen kielen morfologiassa on keskeistä sanojen taivuttaminen ja taivutuksiin liittyvät äännevaihtelut.
Glossary definition Lukiopetus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.49
Lukemisen ja kirjoittamisen erityisopetusta joko pienessä ryhmässä, yksilöopetuksena tai luokanopettajan ja erityisopettajan samanaikaisopetuksena.
Glossary definition Kirjain-äännevastaavuus tehnyt apuolakanaho, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.42
Suomen kielessä yhtä äännettä vastaa yksi kirjain ja päinvastoin. Esimerkiksi kirjainta 'E' vastaava äänne on /e/ ja äännettä /m/ vastaa kirjain 'M'. Kaikilla kirjaimilla ei ole vastaavaa äännettä (c,q,x,z,å). Suomen kielen kirjoittamistavan säännöllisyydestä johtuen kirjain-äännevastaavuuteen on hyvin vähän poikkeuksia esimerkkinä kuitenkin äng-äänne, joka kirjoitetaan äänneyhdistelmä nk/ng ('kenkä', 'kengän'). Toisissa kielissä, kuten englannin kielessä, kirjain-äännevastaavuus ei ole yhtä yksiselitteinen.
Glossary definition Laskemiskyvyn häiriö tehnyt Pekka Räsänen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.09
WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa oleva kehityksellinen häiriö. Koodi tautiluokituksessa F81.2. Erillinen laskutaidon heikkous, joka ei selity pelkästään yleisestä älyllisestä kehitysvammaisuudesta tai puutteellisesta kouluopetuksesta. Häiriö koskee enemmänkin peruslaskutaitoja, kuten yhteen- ja vähennys- sekä kerto- ja jakolaskutaitoa, ei algebraan, trigonometriaan, geometriaan ja laskentaan liittyviä käsitteellisempiä matemaattisia taitoja.
Glossary definition Hydrokefalia tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.08
Hydrokefalia tarkoittaa aivojen nestekierron häiriötä. Pienetkin häiriöt aivo-selkäydinnesteen tuotannossa, virtauksessa tai imeytymisessä haittaavat kiertoa, ja nestettä alkaa kertyä aivokammioihin, jolloin paine aivokammioissa nousee ja kammiot laajenevat ja aiheuttavat kallonsisäisen paineen kohoamisen. Hydrokefalian aiheuttamat oireet ja haitat vaihtelevat aivojen tilan ja perussairauden mukaan hyvin yksilöllisesti. (Verneri-tietopankki, Kehitysvammaliitto.)
Glossary definition Aivoinfarkti tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.06
Aivoinfarktilla, eli aivoverisuonen tukoksella tarkoitetaan aivoverenkierron häiriötä, jonka yleisin syy on on verisuonten kovettuminen ja ahtautuminen. Ahtautuneeseen suoneen syntyvää tukos estää verenkierron, jonka vuoksi tietty kudosalue jää ilman happea. Aivojen hermosolukko ei kestä hapenpuutetta, vaan se vaurioituu pysyvästi lyhyessä ajassa aiheuttaen aivojen toimintahäiriön, eli aivohalvauksen. (Lähde:aivohalvaus- ja dysfasialiitto.)
Glossary definition Erityisopetus tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.06
Erityisopetuksella tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetusta. Oppilas voi saada erityisopetusta osa-aikaisesti muun opetuksen ohessa, erityisluokissa, erityiskouluissa tai muussa oppilaalle soveltuvassa paikassa ja muodossa. Osa-aikaista erityisopetusta nimitetään myös pienryhmäopetukseksi, klinikkaopetukseksi ja luokattomaksi erityisopetukseksi. (Koulukielen sanasto, 2007.)
Glossary definition Williamsin syndrooma tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.01
Williamsin oireyhtymä kuuluu kromosomisairauksien ryhmään. Sen perimmäinen syntymekanismi on edelleen tuntematon, vaikka siihen tiedetään liittyvän perintötekijämuutos kromosomin 7 pitkässä haarassa. Williamsin syndrooman diagnoosi perustuu tyypilliseen ulkonäköön ja olemukseen ja se varmistetaan vielä perintötekijämuutoksen toteavalla erikoiskromosomitutkimuksella. Williamsin oireyhtymään liittyvä oppimiskyvyn häiriö vastaa asteeltaan useimmiten lievää tai keskivaikeaa kehitysvammaisuutta. Williamsin oireyhtymään ei liity älyllistä taantumista, vaan kukin oppii ja edistyy kykyjensä mukaan (Lähde:väestöliitto).
Glossary definition Turnerin syndrooma tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.58
Turnerin oireyhtymällä tarkoitetaan toisen X-kromosomin puutosta, mutaatiota tai puuttumista/mutaatiota osasta soluja (ns. mosaikismi). Oireyhtymää esiintyy vain naisilla, ja se on harvinainen. Syytä Turnerin oireyhtymään ei tunneta, se ei ole perinnöllinen ja sitä esiintyy ympäri maailmaa. Oireyhtymään liittyy etenkin lapsettomuushoitojen tarvetta, pienikokoisuutta ja sydänongelmia. Turnerin oireyhtymä ei ole kehitysvamma. Lieviä oppimisvaikeuksia ja hahmotushäiriöitä voi esiintyä. (Lähde: Verneri-tietopankki kehitysvammaliitto)
Glossary definition Syntaksi tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.56
Syntaksilla tarkoitetaan lauseoppia. Syntaksissa kuvataan lauserakenteita ja siihen liittyviä sääntöjä. Syntaksi käsittelee lauseiden rakenneosien suhteita ja tehtäviä.
Glossary definition Oppimisvalmiudet tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.48
Oppimiseen liittyviä tekijöitä, jotka mahdollistavat oppimisen esimerkiksi fyysinen ja psyykkinen terveys ja tiedonkäsittelyyn liittyvät taidot.
Glossary definition Kirjoitetun kielen tuntemus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.31
Kirjoitettu kieli muodostuu merkkijärjestelmästä, jolla muunnetaan puhuttu kieli kirjoitettuun muotoon. Kielen kirjoittaminen perustuu sopimuksiin. Suomen kielessä on esimerkiksi sovittu, että kirjoitusta luetaan vasemmalta oikealle ja että kirjain 'M' kirjoitetaan aina jokseenkin saman näköisenä. Kirjoitetun kielen tuntemus kehittyy lapsen kirjoitettusta kielesta saamien kokemusten avulla.
Glossary definition Kirjaintuntemus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.30
Kirjaintuntemusta voidaan arvioida testaamalla, miten paljon lapsi tuntee kirjaimia. Esimerkiksi lapselle näytetään kirjaimia ja kysytään niiden nimiä.
Glossary definition Dysleksia tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.40
ks. Lukivaikeus
Glossary definition Lukemisen erityisvaikeus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.40
ks. lukivaikeus
Glossary definition Lukemisvalmiudet tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.35
Lukemisen taitojen kannalta olennaisia varhaisia (ennen kouluikää ilmeneviä) taitoja kutsutaan lukemisvalmiuksiksi. Ne ovat erilaisia kehityksen ja kokemuksen myötä karttuvia kielellisiä taitoja, jotka tukevat myöhempää lukutaidon oppimista.
Glossary definition Foneemi tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.26
Puheessa oleva äänne tai äänteiden yhtymä, fonologinen yksikkö, jota kyseisessä kielessä ei voi enää jakaa pienempiinperäkkäisiin fonologisiin yksikköihin. Esimerkiksi sanoissa vaade/vaate on yhden foneemin ero.
Glossary definition Lukivaikeus tehnyt apuolakanaho, viimeksi päivitetty: tiistai 10. kesäkuuta 2008, 15.31
Selkeästi havaittava lukemisen ja/tai kirjoittamisen vaikeus, joka ei johdu oppimismahdollisuuksien puutteista tai yleisistä kehityksellisistä pulmista.
 
sivun alkuun