Sijainti: Pääsivu Lukeminen Materiaalit Ekapeli

Mikä Ekapeli on?

Ekapelin Logo

Ekapeli lukemisen taitojen harjoitteluun

Ekapeli on tietokoneella pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita. Ekapelistä on laadittu useita versioita. Pelit on kehitetty neuropsykologian professori Heikki Lyytisen sekä Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän toimesta.

Ekapeliä voi käyttää joko rekisteröitynä käyttäjänä, tai ilman rekisteröitymistä. Rekisteröitynä käyttäjänä pelaajien tiedot ja pelitilanteet ovat käytössäsi aina kirjautuessasi Ekapeliin. Pelitilanteen voi myös jakaa toisen käyttäjän kanssa, esimerkiksi koulussa ja kotona tapahtuvaa pelaamista varten. Voit rekisteröityä Ekapelin käyttäjäksi pelin kautta.

Jos pelaat rekisteröitymättä, pelitulokset tallentuvat vain sille konelle, jolla lapsi pelaa, eikä niitä lähetetä verkon yli. Rekisteröitymättä aloitettua peliä voi jatkaa vain samalla tietokoneella. Rekisteröitymättä luotua pelaajaa ei voi myöskään siirtää toiselle ohjaajalle (esim. vanhemmalta opettajalle).

Ongelmatilanteissa voi etsiä vastauksia usein kysytyistä kysymyksistä ja laittaa viestiä käyttäjätukeen jos ratkaisua ei löytynyt: Yhteyslomake

 

Ekapeli-Lukeminen-kuvakeEkapeli-Lukeminen

Kokoavan lukemisen ja lukemisen tarkkuuden harjoittamiseen kirjaimilla, tavuilla ja sanoilla.

Käynnistä Ekapeli

Lukeminen-Kartta

Ekapeli-EskariEkapeli-Eskari

Ekapeli-Eskari on ensisijaisesti suunniteltu esikouluikäisille tai vanhemmille oppilaille, jotka tarvitsevat harjoitusta kirjain-äänne -yhteyksien tunnistamisessa.

Käynnistä Ekapeli

Ekapeli-Eskari

Ekapeli-YksiEkapeli-Yksi

Ekapeli-Yksi on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat yhdistää muutamia äänteitä niitä vastaaviin kirjaimiin, mutta tarvitsevat niissä harjoitusta. Äänteiden lisäksi pelissä harjoittellaan äänteitä suurempien yksiköiden (tavujen ja sanojen) tunnistavaa lukemista.

Käynnistä Ekapeli

Ekapeli-Yksi

Ekapeli-SujuvuusEkapeli-Sujuvuus

Ekapeli-Sujuvuus on tarkoitettu lapsille ja nuorille, jotka osaavat lukea, mutta tarvitsevat harjoitusta lukemisen sujuvuudessa. Pelissä harjoitellaan erilaisilla tehtävillä tavujen, sanojen ja tekstien nopeaa lukemista.

Käynnistä Ekapeli

Ekapeli-Sujuvuus

Ekapeli-MaahanmuuttajaEkapeli-Maahanmuuttaja (Täältä löytyy vanhempien lupalomakkeita ja ohjeita muilla kielillä)

Ekapeli-Maahanmuuttaja on erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö. Pelissä korostuvat erityisesti venäjänkielisille lapsille suomen kielessä tyypillisesti vaikeat äänteet, äänteiden kestoerot ja sanojen lukemisen vaiheessa myös vokaaliyhdistelmät.

Pelin voit ladata seuraavasta linkistä. Ekapeli-Eskaria voi pelata myös ilman rekisteröitymistä.

Käynnistä Ekapeli-Maahanmuuttaja

Ekapeli-Maahanmuuttaja_pelikenttä2

Katso myös:

Ekapeli-SpelEtt

Ekapeli-Matikka

Ekapeli-harjoittelu

Ekapelin taustalla on Jyväskylän yliopiston Lapsen kielen kehitys -pitkittäistutkimuksessa tehdyt havainnot ja tutkimustulokset.

Suomen kielessä puheen äänteet vastaavat tarkkaan kirjaimia. Ekapelin esi- ja alkuopetuksen versioissa (Ekapeli-Eskari ja Ekapeli-Yksi) harjoitellaankin kirjain-äännevastaavuutta. Lisäksi Ekapeli-Yhdessä harjoitellaan myös tavujen ja sanojen tunnistavaa lukemista.

Ekapeli-Sujuvuus, on tarkoitettu tarkoille lukijoille, joilla on vaikeuksia lukemisen sujuvuuden kanssa. Pelissä luetaan tekstejä sekä tehdään harjoitteita, joilla pyritään nopeuttamaan tavujen, sanojen ja lauseiden lukemista.

Suosituksemme on, että lapsi aloittaa harjoittelun lukemisen tarkkuutta harjoittavilla Ekapeleillä (Ekapeli-Eskari, Ekapeli-Yksi ja Ekapeli-Lukeminen) ja vasta sen jälkeen etenee sujuvuuden harjoitteluun Ekapeli-Sujuvuudessa.

 

Kenelle Ekapeli on tarkoitettu?

Miten Ekapelin saa?

Tietokonevaatimukset

sivun alkuun