Sijainti: Pääsivu Lukeminen Materiaalit Ekapeli

Ekapeli lukemisen taitojen harjoitteluun

Ekapeli Otsikko

Ekapeli on tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita. Ekapelistä on laadittu useita versioita. Pelit on kehitetty neuropsykologian professori Heikki Lyytisen sekä Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän toimesta.

Laita sähköpostia osoitteeseen ekapeli@nmi.fi, jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia pelien käytössä. Voit myös etsiä tietoa ohjeet-sivulta ja usein kysytyistä kysymyksistä.

 

Ekapeli Alku

Ekapeli Alku soveltuu esikouluikäisille tai vanhemmille oppilaille. Pelissä harjoitellaan kirjaimia, tavuja ja sanoja.

web_google_play.pngLataa WindowsilleLataa Mac App StorestaLataa App Storesta

Ekapeli-Java

Ekapeli-Javaa voi käyttää joko rekisteröitynä käyttäjänä tai ilman rekisteröitymistä. Rekisteröitynä käyttäjänä pelaajien tiedot ja pelitilanteet ovat käytössäsi aina kirjautuessasi Ekapeliin. Pelitilanteen voi myös jakaa toisen käyttäjän kanssa, esimerkiksi koulussa ja kotona tapahtuvaa pelaamista varten. Voit rekisteröityä Ekapelin käyttäjäksi pelin kautta.

Jos pelaat rekisteröitymättä, pelitulokset tallentuvat vain sille konelle, jolla lapsi pelaa, eikä niitä lähetetä verkon yli. Rekisteröitymättä aloitettua peliä voi jatkaa vain samalla tietokoneella. Rekisteröitymättä luotua pelaajaa ei voi myöskään siirtää toiselle ohjaajalle (esim. vanhemmalta opettajalle).

(OS X 10.10(Yosemite) tai 10.11(El Capitan) käyttäjä, asenna koneelle uusimman Javan lisäksi Java 6)

Lataa pelien hallintaikkuna. Sen kautta saat asennettua kaikki alla olevat pelit.

Ekapeli-Lukeminen-kuvakeEkapeli-Lukeminen

Kokoavan lukemisen ja lukemisen tarkkuuden harjoittamiseen kirjaimilla, tavuilla ja sanoilla.

Ekapeli-EskariEkapeli-Eskari

Ekapeli-Eskari on ensisijaisesti suunniteltu esikouluikäisille tai vanhemmille oppilaille, jotka tarvitsevat harjoitusta kirjain-äänne -yhteyksien tunnistamisessa.

Ekapeli-YksiEkapeli-Yksi

Ekapeli-Yksi on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat yhdistää muutamia äänteitä niitä vastaaviin kirjaimiin, mutta tarvitsevat niissä harjoitusta. Äänteiden lisäksi pelissä harjoittellaan äänteitä suurempien yksiköiden (tavujen ja sanojen) tunnistavaa lukemista.

Ekapeli-SujuvuusEkapeli-Sujuvuus

Ekapeli-Sujuvuus on tarkoitettu lapsille ja nuorille, jotka osaavat lukea, mutta tarvitsevat harjoitusta lukemisen sujuvuudessa. Pelissä harjoitellaan erilaisilla tehtävillä tavujen, sanojen ja tekstien nopeaa lukemista.

Ekapeli-Matikka Ekapeli-Matikka

Tarkoitettu niille esi- ja alkuopetusikäisille lapsille, joille matematiikan oppiminen on haasteellista.

 

 

Lataa Ekapeli-Maahanmuuttaja hallintaikkuna

maahanmuutaja-launcher

Ekapeli-MaahanmuuttajaEkapeli-Maahanmuuttaja (Täältä löytyy vanhempien lupalomakkeita ja ohjeita muilla kielillä)

Ekapeli-Maahanmuuttaja on erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö. Peleissä luetut ohjeet saatavilla myös kyseisellä kielellä ja niissä korostuvat sen kielisille lapsille suomen kielessä tyypillisesti vaikeat äänteet, äänteiden kestoerot ja sanojen lukemisen vaiheessa myös vokaaliyhdistelmät.

 

Lataa Spel-Ett hallintaikkuna

spel-ett-launcher

Spel-EttSpel-Ett

Lukemisen ja matematiikan harjoittelua suomenruotsiksi.

 

Ekapeli-harjoittelu

Ekapelin taustalla on Jyväskylän yliopiston Lapsen kielen kehitys -pitkittäistutkimuksessa tehdyt havainnot ja tutkimustulokset.

Suomen kielessä puheen äänteet vastaavat tarkkaan kirjaimia. Ekapelin esi- ja alkuopetuksen versioissa (Ekapeli-Eskari ja Ekapeli-Yksi) harjoitellaankin kirjain-äännevastaavuutta. Lisäksi Ekapeli-Yhdessä harjoitellaan myös tavujen ja sanojen tunnistavaa lukemista.

Ekapeli-Sujuvuus on tarkoitettu tarkoille lukijoille, joilla on vaikeuksia lukemisen sujuvuuden kanssa. Pelissä luetaan tekstejä sekä tehdään harjoitteita, joilla pyritään nopeuttamaan tavujen, sanojen ja lauseiden lukemista.

Suosituksemme on, että lapsi aloittaa harjoittelun lukemisen tarkkuutta harjoittavilla Ekapeleillä (Ekapeli-Eskari, Ekapeli-Yksi ja Ekapeli-Lukeminen) ja vasta sen jälkeen etenee sujuvuuden harjoitteluun Ekapeli-Sujuvuudessa.

sivun alkuun