Sijainti: Pääsivu

Muuttunut sisältö

Kaikki uusimmat muutokset, uusin ensimmäisenä.
Glossary definition Erityisopetus tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.06
Erityisopetuksella tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetusta. Oppilas voi saada erityisopetusta osa-aikaisesti muun opetuksen ohessa, erityisluokissa, erityiskouluissa tai muussa oppilaalle soveltuvassa paikassa ja muodossa. Osa-aikaista erityisopetusta nimitetään myös pienryhmäopetukseksi, klinikkaopetukseksi ja luokattomaksi erityisopetukseksi. (Koulukielen sanasto, 2007.)
Glossary definition Williamsin syndrooma tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 14.01
Williamsin oireyhtymä kuuluu kromosomisairauksien ryhmään. Sen perimmäinen syntymekanismi on edelleen tuntematon, vaikka siihen tiedetään liittyvän perintötekijämuutos kromosomin 7 pitkässä haarassa. Williamsin syndrooman diagnoosi perustuu tyypilliseen ulkonäköön ja olemukseen ja se varmistetaan vielä perintötekijämuutoksen toteavalla erikoiskromosomitutkimuksella. Williamsin oireyhtymään liittyvä oppimiskyvyn häiriö vastaa asteeltaan useimmiten lievää tai keskivaikeaa kehitysvammaisuutta. Williamsin oireyhtymään ei liity älyllistä taantumista, vaan kukin oppii ja edistyy kykyjensä mukaan (Lähde:väestöliitto).
Glossary definition Turnerin syndrooma tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.58
Turnerin oireyhtymällä tarkoitetaan toisen X-kromosomin puutosta, mutaatiota tai puuttumista/mutaatiota osasta soluja (ns. mosaikismi). Oireyhtymää esiintyy vain naisilla, ja se on harvinainen. Syytä Turnerin oireyhtymään ei tunneta, se ei ole perinnöllinen ja sitä esiintyy ympäri maailmaa. Oireyhtymään liittyy etenkin lapsettomuushoitojen tarvetta, pienikokoisuutta ja sydänongelmia. Turnerin oireyhtymä ei ole kehitysvamma. Lieviä oppimisvaikeuksia ja hahmotushäiriöitä voi esiintyä. (Lähde: Verneri-tietopankki kehitysvammaliitto)
Glossary definition Syntaksi tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.56
Syntaksilla tarkoitetaan lauseoppia. Syntaksissa kuvataan lauserakenteita ja siihen liittyviä sääntöjä. Syntaksi käsittelee lauseiden rakenneosien suhteita ja tehtäviä.
Glossary definition Oppimisvalmiudet tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.48
Oppimiseen liittyviä tekijöitä, jotka mahdollistavat oppimisen esimerkiksi fyysinen ja psyykkinen terveys ja tiedonkäsittelyyn liittyvät taidot.
Glossary definition Kirjoitetun kielen tuntemus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.31
Kirjoitettu kieli muodostuu merkkijärjestelmästä, jolla muunnetaan puhuttu kieli kirjoitettuun muotoon. Kielen kirjoittaminen perustuu sopimuksiin. Suomen kielessä on esimerkiksi sovittu, että kirjoitusta luetaan vasemmalta oikealle ja että kirjain 'M' kirjoitetaan aina jokseenkin saman näköisenä. Kirjoitetun kielen tuntemus kehittyy lapsen kirjoitettusta kielesta saamien kokemusten avulla.
Glossary definition Kirjaintuntemus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 13.30
Kirjaintuntemusta voidaan arvioida testaamalla, miten paljon lapsi tuntee kirjaimia. Esimerkiksi lapselle näytetään kirjaimia ja kysytään niiden nimiä.
Glossary definition Dysleksia tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.40
ks. Lukivaikeus
Glossary definition Lukemisen erityisvaikeus tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.40
ks. lukivaikeus
Glossary definition Lukemisvalmiudet tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.35
Lukemisen taitojen kannalta olennaisia varhaisia (ennen kouluikää ilmeneviä) taitoja kutsutaan lukemisvalmiuksiksi. Ne ovat erilaisia kehityksen ja kokemuksen myötä karttuvia kielellisiä taitoja, jotka tukevat myöhempää lukutaidon oppimista.
Glossary definition Foneemi tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 18. kesäkuuta 2008, 12.26
Puheessa oleva äänne tai äänteiden yhtymä, fonologinen yksikkö, jota kyseisessä kielessä ei voi enää jakaa pienempiinperäkkäisiin fonologisiin yksikköihin. Esimerkiksi sanoissa vaade/vaate on yhden foneemin ero.
Glossary definition Lukivaikeus tehnyt apuolakanaho, viimeksi päivitetty: tiistai 10. kesäkuuta 2008, 15.31
Selkeästi havaittava lukemisen ja/tai kirjoittamisen vaikeus, joka ei johdu oppimismahdollisuuksien puutteista tai yleisistä kehityksellisistä pulmista.
Image lukeva lapsi tehnyt Ville Mönkkönen, viimeksi päivitetty: perjantai 06. kesäkuuta 2008, 14.48
 
Glossary definition Parietaali tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 21. toukokuuta 2008, 15.27
Päälakeen liittyvä. Parietaalilohko eli päälaenlohko on yksi isojen aivojen neljästä lohkosta.
Glossary definition Frontaali tehnyt tkoponen, viimeksi päivitetty: keskiviikko 21. toukokuuta 2008, 15.25
Otsaan liittyvä. Frontaalilohko eli otsaolohko on yksi isojen aivojen neljästä lohkosta.
Glossary definition Familiaalinen tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: keskiviikko 21. toukokuuta 2008, 15.19
periytyvä, suvuittain esiintyvä
Glossary definition Erityisryhmä tehnyt anmastub, viimeksi päivitetty: keskiviikko 21. toukokuuta 2008, 15.17
Erityisryhmä on erityisopetuksen yksi toteutusmuoto (Ks. erityisopetus). Integroidusta erityisryhmästä puhutaan silloin, kun ryhmässä on sekä erityisopetuksen että yleisopetuksen lapsia.
File Lataa Numerorata tehnyt omaslov, viimeksi päivitetty: perjantai 16. toukokuuta 2008, 12.10
http://www.nmi.jyu.fi/jira/browse/NUMBERRACE/fixforversion/10032 v2.3.4
Glossary definition Kielellinen muisti tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: perjantai 09. toukokuuta 2008, 14.47
Kielellinen muisti viittaa tehtäviin ja asioihin, joissa tallennetaan, säilytetään ja palautetaan mieleen kielellisiin kokemuksiin liittyviä asioita esimerkiksi nimikkeitä, sanoja, lauseita, kertomuksia. Muistamistaito on yksi ihmisen jokapäiväisen elämän taito ja sillä on erityinen merkitys uusien asioiden oppimisessa.
Glossary definition Hienomotoriset taidot tehnyt Juha-Matti Latvala, viimeksi päivitetty: perjantai 09. toukokuuta 2008, 14.47
Yleisnimitys hienovaraisia (ei siis isoja lihasliikkeitä) lihasliikkeitä koskevista taidoista. Esimerkiksi kirjoittamisessa ja piirtämisessä tarvitaan käden alueen lihasten hienovaraista hallintaa, mutta ei juurikaan suurten käsilihasten voimaa.
 
sivun alkuun