Sijainti: Pääsivu Matematiikka Materiaalit Tietokoneohjelmat Numerorata

Numerorata

Numerorata on suomenkielinen versio La Course aux Nombres -nimisestä lukumääräisyyden tajua harjoittavasta tietokonepelistä. Pelin on ideoinut ranskalainen neuropsykologi Stanislas Dehaene kollegansa Anna Wilsonin kanssa. Numerorata on tarkoitettu ensisijaisesti 5–8 -vuotiaille matematiikan oppimisvaikeuksia omaaville lapsille.  NR_aloitus

Lataa Numerorata täältä..

Mitä taitoja Numeroradalla harjoitellaan?

Numerorata -peli on adaptiivinen eli mukautuva tietokonepeli, joka on suunniteltu vahvistamaan lapsen lukumääräisyyden ymmärrystä lukualueella 1-10. Peli harjoittaa lisäksi lukujonotaitoja, lukumäärien ja numerosymboleiden vastaavuutta sekä yhteen- ja vähennyslaskutaitoja.

Miten Numerorata adaptoituu?

Pelin vaikeustaso mukautuu kolmella ulottuvuudella. Näitä ovat kahden esitetyn lukumäärän välinen etäisyys toisistaan, vastauksen antamiseen käytettävä aika sekä lukumäärän esitysmuoto.

NR_Valinta_ruutu

Lapselle on haasteellisempaa erottaa kahdesta toisiaan lähellä olevasta lukumäärästä suurempi. Esimerkiksi lukumäärä viisi on helpompi arvioida suuremmaksi lukumäärästä kaksi kuin lukumäärästä neljä tai kuusi.

Aikarajoituksella on ajateltu kehitettävän automatisoitumista eli sitä, että lapsen ratkaisuun käyttämä vastausaika lyhenisi harjoittelun myötä.

Peli pyrkii vaihtelemaan lukumäärien esitysmuotoja lapsen tason mukaan. Näitä muotoja ovat konkreettiset lukumäärät (kultarahat tai kookospähkinät), symbolit eli numeromerkein esitetyt lukumäärät sekä näiden yhdistelmät. Lukumäärät esitetään kirjoitetussa ja verbaalisessa muodossa. Myöhemmin peli esittää lukumääriä yhteen- ja vähennyslaskulausekkeina. Vaihtelevalla esitystavalla pyritään vahvistamaan eri esityksellisten mallien yhteyttä toisiinsa sekä kykyä ymmärtää aritmeettisia periaatteita.

Kuinka Numerorataa pelataan?

Numerorata -oppaasta löydät tarkat tiedot, kuinka peliä pelataan ja kuinka voit ladata sen omalle koneellesi. Samasta kansiosta löydät myös tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, miten peli on vaikuttanut suomalaisten esikoululaisten matematiikan taitoihin.

Numerorata-pelin peliohjeet

sivun alkuun