Sijainti: Pääsivu Tiedotteet Uutisarkisto Ekapeli- Maahanmuuttaja peliversioiden valikoima laajentunut

Ekapeli- Maahanmuuttaja peliversioiden valikoima laajentunut

Maahanmuuttaja-hankkeessa on kehitetty Ekapeli-Maahanmuuttaja peliversioita eri kieliryhmistä tulevien lasten suomen kielen lukemaan oppimisen tueksi.

Nyt yksi hankkeen tavoitteista, eli Suomen suurimpien maahanmuuttajaryhmien tueksi kehitetyt Ekapeli-
Maahanmuuttaja peliversiot ovat kaikkien pelattavissa. Pelien hallintaikkunan saa ladattua LukiMat-vekkopalvelun ja Ekapelipalvelimen(www.ekapeli.fi) kautta.

Maahanmuuttaja-peliversioihin kuuluvat pelit, jotka ottavat huomioon lapsen kielitaustan seuraavien kielten osalta: venäjä, viro, englanti, kurdi, somali, arabia ja kiina. Peleihin kuuluvat kunkin maan kielellä puhut ohjeet, joita pelaaja pääsee kuulemaan napsauttamalla kotialueensa kulttuuriin liittyvän tunnushahmon kuvaketta. Pelaajien vanhempia varten on tarjolla käännetyt versiot Ekapelin hankkimisen ohjeista omalle kotikoneelle, sekä vanhempien lupalomake pelin pelaamiseksi koulussa. Nämä löytyvät Ekapelipalvelimen etusivun kysymysmerkki-kuvakkeen kautta.

Lasten ja muidenkin maahanmuuttajien kielitausta vaikuttaa siihen, mitkä äänteet tai kielen piirteet ovat helposti tai hankalammin opittavissa uudessa kielessä, täällä meillä useimmiten suomen kielessä. Erilaiset aakkos- ja äännejärjestelmät eri kielissä vaikuttavat merkittävästi siihen mitkä äänteet lapsi havaitsee ja oppii helposti ja minkä oppimiseen tarvitaan enemmän harjoittelua. Juuri tähän työläämmin opittavien äänteiden, tavujen ja sanojen harjoittelemiseen Ekapeli- Maahanmuuttaja tarjoaa kohdennettua tukea. Peli adaptoituu pelaajan osaamisen mukaan, mutta painottaa erityisesti kohderyhmänsä lasten kielen oppimisen hankalia kohtia. Pelit on pyritty tekemään motivoiviksi ja ne vastaavat sisällöltään Ekapeli- Yksi peliversion sisältöjä. Maahanmuuttajalapsille kuten muillekin on tehokkainta suorittaa Ekapeli-harjoittelua mahdollisimman usein, mielellään päivittäin lyhyitä 10-15 minuutin peliaikoja kerrallaan.

sivun alkuun